Články se štítkem: zdravá strava

Palmový olej je zlo. Opravdu? Tak najděte lepší

08.06.2021 | Palmový olej je zlo, tedy… alespoň se to rádo tvrdí.  Z nutričního hlediska, stejně jako z pohledu potřeb potravinářského průmyslu, jde ale o velmi ceněný tuk, který vyniká celou škálou dobrých vlastností.

Lesní školky asi budou moct zajišťovat stravování v pojízdných výdejnách

27.05.2021 | Lesní mateřské školy zřejmě budou moct zajišťovat stravování dětí například pomocí pojízdných výdejen jídla. Vyplývá to z novely vyhlášky o školním stravování, kterou připravilo ministerstvo školství. Návrh zároveň počítá s úpravou finančních limitů na nákup potravin v reakci na růst cen v posledních letech. Novela by podle návrhu měla nabýt účinnosti k 1. červenci.

7 jarních tipů pro zdraví, pohodu, ale i pro dobrou chuť

29.04.2021 | Příroda konečně otevřela své srdce dokořán, sbírejte bylinky i květy, pochutnejte si na prvních plodech a kouzlete i s našimi sedmi tipy.

Talíř má být barevný: Zelená popožene hlavu, červená zlepší krevní oběh

27.04.2021 | Lutein, karotenoidy, lykopen nebo anthokyan. Co mají společného? Jde o látky, které mají celou řadu pozitivních účinků na lidské zdraví, tělo je proto přirozeně potřebuje. Nemusíte si dokonce ani pamatovat výčet potravin, ve kterých je najdete. Stačí, když se budete řídit jejich barvou.

Detox? Nutnost nebo jen módní "výstřelek"?

13.04.2021 | Detoxikace se stala „povinnou“ jarní vášní. Na tom by nebylo nic špatného, kdyby řada doporučení od samozvaných guru na zdravou životosprávu nezacházela do extrému a nepřipomínala spíš recept na to, jak si účinně ublížit.

Mouka není jenom bílá: Už jste zkoušeli tyto druhy?

07.04.2021 | Doba, kdy jste na pultech obchodů našli jen bílou mouku, je v nenávratnu. Dnes naopak můžete mít problém s orientací ve světě zcela nových či staro-nových druhů, které se postupně ucházejí o váš zájem. Kterou použít na koláč, co si počít s moukou ze sušeného kořene zvaného maniok a čím vyniká kokosová mouka?

Češi mají málo jódu, deficit je v některých oblastech i 12procentní

07.04.2021 | České republice hrozí vyřazení ze seznamu zemí z vyřešeným jódovým deficitem, na kterém je od roku 2004. Výsledky monitoringu saturace jódem u novorozenců jsou alarmující. Toto a další překvapivá zjištění zazněla na letošní konferenci JÓD 21.

Zapomenuté jáhly mají nezapomenutelné účinky: 7 důvodů, proč jim dát šanci

24.03.2021 | Na jáhly už se zapomnělo. Jsou typickou staročeskou potravinou. Přitom je to velká škoda. Představují ideální zdroj energie pro výkonnostní sportovce, jsou ale vhodné i pro bezlepkovou dietu nebo diabetiky.

Jídlo a pohyb. Jak je sladit a vytěžit z nich maximum?

15.03.2021 | Pokud jste se rozhodli se pravidelně hýbat, nezapomeňte pohybové aktivitě také přizpůsobit jídelníček. Tady jsou tipy od výživové poradkyně Nikoly Čermákové.

Domácí příkrmy? Ani to nemusí být výhra

12.03.2021 | Domácí příkrmy, to je záruka kvality, čerstvosti a naprostého zajištění toho nejkvalitnějšího jídla pro děti. Pravda? No… ano, ale možná tak před lety.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.